Hva vi trener på, hva vi ikke trener på og ny øvelse.

Birk var sammen med meg og jentene i nesten 1,5 uke. Den tida tilbragte vi på Solbu og litt hjemme på Jar. Vi gikk turer, lekte og koste oss. Det ble ikke så mye trening disse dagene, men litt la jeg vekt på. Det er de samme tingene som Martine og David trener på, når Birk er sammen med dem.

Fineste lille venn ❤ Det holder ikke bare med et kosedyr i munnen :-))

HVA VI TRENER MEST PÅ NÅ:

  • INNKALLING er noe som vi vektlegger veldig. En sikker innkalling er viktig for at han skal kunne få frihet når det ikke er båndtvang.
  • SELVKONTROLL. Det å være i ro, når det trengs. Vi jobber med sitt/bli når vi skal ta på selen, ellers spretter han rundt som en «jo-jo». Vi trener på sitt/bli inn og ut av dører. Det er viktig å ha kontroll i de situasjonene. Det samme gjelder ut av bilburet. Han er så ivrig at det er vanskelig å holde han igjen. Jeg er kjemperedd for at han skal komme seg ut av bilen og springe avgårde. Det er ikke så ille at han bare springer avgårde, for vi trener jo masse innkalling. Det jeg er redd for, er at han skal bli overkjørt når vi parkerer langs veien.
  • KONTAKT: jeg har lagt til et nytt kriterie når han skal ut av dører og bilburet sitt, nemlig kontakt. Dvs. at han nå må både sitte i ro og å se på meg, før jeg gir mitt fri-signal. Ellers må jeg nok trene enda mere bare kontakt, og få lagt kommando på det. Kommandoen som jeg vil bruke, blir antageligsvis «se her», eller «følg med».
Så fint er det på Solbu nå, bare det ikke snør og blåser 😉

HVA VI BURDE HA TRENT PÅ, MEN SOM VI IKKE GJØR AKKURAT NÅ ;-))

  • Å GÅ FINT I BÅND, trener vi ikke noe på. Det burde vi absolutt ha gjort, for han drar avgårde i et visst tempo. Jeg går med han i magebelte, ellers drar han armene av meg. Jo, han er bare fylt 7 mnd., men han er sterk som en liten bjørn.
  • LEGGE SEG PÅ PLASSEN SIN. Den øvelsen skal jeg jobbe mere med seinere, for det er en veldig viktig øvelse.

NESTE ØVELSE SOM VI SKAL JOBBE MED, ER:

  • STÅ/STOPPE. Det er en kjempeviktig øvelse, nesten sidestilt med innkalling. Jeg vil bruke øvelsen for å kunne stoppe Birk når han er på avstand fra meg, hvis det dukker opp noe foran oss som gjør at jeg må ha kontroll på han, når innkalling ikke vil «virke» (kanskje det er noe veldig spennende som han ser på, som gjør det vanskelig å snu ryggen til og komme helt inn til meg). Jeg kaller det en «kontroll-øvelse». Med en sikker «stå-kommando» har jeg god kontroll på sprettballen vår. Jeg kan f.eks. bruke kommandoen når han går ut av bilburet sitt og er kommet ned på bakken. Jeg liker å gi hundene mine en kommando da, slik at de vet hva de skal gjøre. Jeg må jo ha litt tid til for å få på meg hansker, sekken min osv., og det greier jeg ikke med 2 -3 hunder som spretter rundt og drar i båndene sine.

Når jeg skal trene inn denne øvelsen, starter jeg som vanlig helt fra skrætsj. Birk har ingen formening om hva jeg forventer av han, og det er derfor viktig å gjøre det enkelt og å starte veldig lett. Kritere for å få en belønning, er derfor veldig lite. Jeg bruker klikker eller et belønningsord. Det kommer litt an på om jeg har klikkeren min tilgjengelig eller ikke. Jeg har trent inn begge deler og kan derfor bruke disse to markørene som det passer for meg.

Jeg jobber som alle vet, mye med frivillige atferder . Jeg føler at treningen går fortere og «setter seg» bedre. Hvis jeg ser at Birk ikke skjønner hva jeg er ute etter, hjelper jeg han så klart. Jeg ønsker ikke frustrasjon inn i treningen. Hjelpen jeg bruker da, er at jeg lokker han inn i den posisjonen som jeg vil ha med en godbit, og deretter klikker jeg/sier mitt belønningsord og belønner han i posisjon. Altså mens han står. Hvis han setter seg ned etter at jeg har klikket/sagt b.o. drar jeg han opp med godbiten til han står igjen og belønner da. Det blir da en dobbelt-forsterkning av atferden. Klikket/b.o. kom når han sto foran meg og belønningen gjorde det også. Det markere at «stå» var det som ga uttelling akkurat nå.

Ingen kommando blir lagt på, på dette trinnet. Det blir det først når Birk har skjønt litt mere av øvelsen og kan stå uten hjelp i minst 5 sekunder.

Dette skal jeg starte på neste gang han er sammen med meg. Det er ikke denne helga men neste. Jeg skal nemlig passe Mia neste uke, for Andreas har siste uke på REMA utdannelsen sin. Mia har løpetid og da vil jeg ikke at Birk skal være sammen med oss.

Jeg må bare legge ut bilde av Mia og bestevennen hennes, Bajas. En utrolig snill og god herremann på 9 år. De har det utrolig fint sammen. Det er så flott å se.

Bestevennene ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s